Z życia szkoły

27
Lis

ZBIÓRKA ŻYWNOŚCI – „DODAJ ŚWIĘTOM SMAKU”

Święta Bożego Narodzenia to szczególny czas, w którym myśl o spędzanych rodzinnie chwilach uwalnia pokłady empatii i dobroci u każdego z nas. Dlatego Banki Żywności od 1996 r. na przełomie listopada i grudnia prowadzą zbiórkę żywności w sklepach spożywczych na terenie całej Polski. Akcja odbywa się łącznie w ok. 3500 sklepów w ponad 500 miejscowościach i wspiera ją każdorazowo ponad 50 000 wolontariuszy.

W tym roku również młodzież Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Wejherowie przyłączyła się do Świątecznej Zbiórki Żywności, zbierając produkty spożywcze o długim terminie przydatności do spożycia. Szczególnie mile widziane były: olej, cukier, przetwory warzywne i owocowe, słodycze, konserwy, mąka, bakalie. Paulina Pawłowska, Monika Witzon, Małgosia Jankowska, Weronika Kotkowska, Kuba Derron, Kamil Schlagowski, Klaudia Mielewska, Julia Rąpała, Dawid Koszałka oraz Grzegorz Cierocki w piątek i sobotę wraz z innymi wolontariuszami zbierali produkty spożywcze na terenie wejherowskich sklepów „Smak”.

Ze sklepów podarki trafią do magazynów Banków Żywności, gdzie zostaną posortowane, zważone i policzone, a następnie przekazane lokalnym organizacjom społecznym, których odbiorcami są hospicja, domy samotnej matki, schroniska dla ofiar przemocy, noclegownie dla bezdomnych, jadłodajnie dla ubogich, domy dziecka i świetlice środowiskowe.

Cieszymy się, że mogliśmy pomóc.